0
Ara Detaylı Arama

KÖLE ISAAC BASHEVİS SİNGER

HEMEN AL

2,87 TL x 3 Taksit

8,00 TL8,00 TRY

Adet

- +

Satıştaki Adet

1
Hemen Al
Kalan Süre
Gün
0
0
Saat
0
0
Dk
0
0
Sn
0
0

Bu ürünü paylaş:

Adı:
Köle
Yazar:
Baskı tarihi:
1979
Sayfa sayısı:
208
Format:
Karton kapak
Kitabın türü:
Orijinal adı:
דאר קנעכט
Çeviri:
Mehmet Harmancı
Dil:
Türkçe
Ülke:
Türkiye
Yayınevi:
Altın Kitaplar


Dünyada Yiddiş dilen bilen çok az sayıda insan için 40 yıl yazmak bir yazar için çok da tatmin edici bir durum olmasa gerek. Singer’i yazmaya zorlayan güç kalabalık nüfusa sahip bir halkın hayaletleri olmuştur: Polonya’da yaşadığı günlerden anılaşan insanların hayaletleri. İ.B. Singer şöyle diyor: “Eminim ki Yiddiş dili konuşan milyonlarca ceset bir gün mezarlarından kalkacaklar ve bunların ilk sorusu şu olacaktır: Yiddiş dilinde hiç yeni bir kitap var mı?” Bu sözden yazarın bir ulusun dilinin ve milyonlarca insanın anısının yitip gitmesine engel olmaya çalıştığı anlaşılıyor. Kitapta da karakterin Yiddiş dilini unutmamak için bir inekle konuşması bu sözün bir yansıması adeta. Nobel ödül komitesi de yazara “Kökü Polonya’daki Yahudi kültürü geleneklerinde olan evrensel insan koşullarını anlatım sanatındaki üstünlüğü” nedeniyle ödül vermiştir. Köle isimli kitabı da bu ödülün haklı gerekçesini bizlere gösteriyor.

Yazar 17. yüzyıl Polonyası'da Chmielnicki katliamından sağ kurtulan bir Yahudi’nin bir efendiye satılmasını, yabancı bir çevrede Yahudi adetlerine göre yaşamaya çalışmasını ve kendisini baştan çıkarmaya çalışan her şeye karşı direnmesini anlatıyor. Jacob kendini tümüyle Tanrı’ya adamış, Yahudi geleneklerine sıkı sıkıya uyan biridir. Köy halkı Jacob’u farklı görür ve ondan Hristiyan olmasını ister. O da her seferinde bu istekleri reddeder ve köy halkının türlü türlü tehditleriyle karşı karşıya kalır. Jacob efendisinin kızına âşık olunca her şey tepetaklak olmaya başlar. Aşkı inançlarına ters bir şekilde gelişir ve neticede bu aşkın kölesi olur. Kefareti ödenmişken tekrar köle durumuna düşer ancak inançlarının esiri olmaktan hiçbir zaman kurtulamaz. Buradaki aşk iki tarafın da kendinden çok şey feda ettiği bir aşktır. Öyle ki çareyi başka bir Yahudi topluluğuna kaçmakta bulurlar.

Kitap bu olay örgüsünün dışında Polonya’daki Yahudilerin zor yaşamını ve karşılaştıkları zulümleri de gözler önüne seriyor. Okur Yahudi yaşamı, felsefesi ve adetleri konusunda epey bir bilgi sahibi oluyor. Kitaptaki bir başka tema da Yahudi topluluğun sergilediği çifte standarttır. Bir yandan dini kurallara titizlikle riayet etmeye özen gösterip ve bu kurallara karşı gelmekten son derce sakınırken diğer yandan liderleri rüşvet yiyen, aldatan, çalan ve yalan söyleyen biridir. Fakirleri sömürerek zengin olurlar ve katliamdan kurtulanlar için neredeyse hiçbir şey yapmazlar. İnançlarına tümüyle zıt yaşamaya devam ederler. Sade ve akıcı bir dille yazılmış bu kitap okuyucu için farklı bir tat sunuyor.
0
0
2
1
3

Kişi tarafından görüntülenmiştir.

Listelenen bu ürün satıcının sorumluluğundadır. Satın almadan önce satıcıyla irtibata geçmelisiniz.