0
Ara Detaylı Arama

SUFİ VE KOMİSER Rusya'da İslam Tarikatları - ALE

HEMEN AL

17,94 TL x 3 Taksit

50,00 TL50,00 TRY

Adet

- +

Satıştaki Adet

3
Hemen Al
Kalan Süre
Gün
0
0
Saat
0
0
Dk
0
0
Sn
0
0

Bu ürünü paylaş:

Rusya'da İslam Tarikatları

İslam'ın zuhurundan kısa bir süre sonra ortaya çıkan İslam Tarikatları, müslümanların hayatında derin izler bırakmışlardır, islamın fütühatında tarih boyunca büyük rol oynayan tarikatlar aynı zamanda fethedilen yerlerin, manevi inşasındada büyük paya sahiptir. İslam'ın tebliğini, İslam Devletlerinin ulaşamadıkları beldelere götüren tarikatlar bugün dahi Avrupa, Amerika ve diğer ülkelerde büyük tebliğ çığırı açmışlardır.

"SUFÎ VE KOMİSER" Rusya'daki Tarikatlar üzerine yapılmış çalışmalardan biri. SSCB üzerinde dünyanın sayılı uzmanlarından Alexandre Bennigsen (şimdi hayatta değil) ve Chantel Lemercier tarafından kaleme alınmış. Ne yazık ki, bizim konularımızı hala kendimiz araştıramıyoruz.

"Sufi ve Komiser" de Sovyet Rus rejimi (dolayısıyla ateist propaganda) ile İslam Tarikatları arasındaki mücadeleler anlatılmış. Bennigsen-Lemercier İslam'ı yok etme gayretlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasını tarikat gerçeğine bağlıyorlar. Bu konuda şunları yazmışlar:

"Din aleyhtarı Sovyet uzmanların en anlayışlıları ile birlikte bizde düşünüyoruz ki, İslam'ın hem din hem de hayat tarzı olarak muzaffer bir şekilde varlığını devam ettirmesi, sufi tarikatlerin sürekli ve sistemli faaliyetleri sayesinde mümkün olmuştur." (1.76)

Tarikatların bir istila karşısında toplum direncini ne derece ayakta tuttuğunu da şu satırlardan anlıyoruz.

"Rus istilası sırasında Türkistan'da ne fieyh fiamil ayarında karizmatik bir lider, ne Kafkasya'lı Nakşibendilerin Müridizmine benzer bir hareket ne de bir cihad ruhu mevcut olmamış ve Orta Asya'nın istilasını hızlı ve nisbeten kolay bir iş olmuştur."

Sufi İslam-Resmi İslam ayırımı da yapan Bennigson-Lemercier, Sovyet Rusya'nın Sufi İslam'ı çökertmek için Resmi İslam'ı kullanma gayretlerine de dikkat çekiyorlar. Hatta bu maksatla bazı bölgelerdeki müftülerin "kutsal yerlerden" bazılarının ziyaretini yasaklayan fetva verdiklerini de işaret ediliyor. Örnek olarak Orta Asya Müftüsü Ziyauddin Babahanov'un, Orta Asya'daki kutsal yerlerin en çok saygı duyulanı olan "Taht-ı Süleyman"ı ziyaret etmeyi yasaklayan bir fetva yayınladığı belirtiliyor.

Bu arada yazarların gözlemleri arasında Elhi Sünnet açısından çizgileri tartışılabilecek tarikat hareketleri de var. Sufi ve Komiser tahlil süzgecinden geçirilerek okunduğunda bu gözlemlerin bile faydalı değerlendirmelere yol açacağı kanaatindeyiz.

Sufi Ve Komiser
 









Alexandre Benningsen 

AKÇAĞ YAYINLARI 



 
  SATIŞ YOK(kitapyurdu.com'da SATIŞ DIŞI)
  Çeviren: Prof.Dr. Osman Türer 
3. Hm. Kağıt
Karton Kapak
Dili: Türkçe
 
İLGİLİ KONULAR:
Edebiyat > Roman (çeviri) 
0
0
1
5
5

Kişi tarafından görüntülenmiştir.

Listelenen bu ürün satıcının sorumluluğundadır. Satın almadan önce satıcıyla irtibata geçmelisiniz.